Ilość porcji 4,
czas przygotowania: 30 minut
Składniki:
- 1kg arbuza (250 gram na porcję)
- 1 litr 100% soku jabłkowego (250 ml na porcję)
- sok z 1 cytryny
Polewamy całego
arbuza wrzątkiem aby zabić wszystkie bakterie. Następnie kroimy go
na pół, a później na ćwiartki. Musimy pokroić go w kostki o
wielkości około 10cm x 10cm. Pamiętajmy, żeby pozbyć się
wszystkich pestek. Gdy arbuz jest już przygotowany, powstałe kostki
wkładamy do plastikowych woreczków (po około 10 kostek na worek) i
wkładamy do lodówki na około 3-4 godziny. Po upływie wyznaczonego
czasu wyjmujemy naszego zamrożonego arbuza i wkładamy zawartość
jednego woreczka do blendera. Dolewamy 2 łyżki soku z cytryny oraz
sok jabłkowy. Mieszamy około minutę i wlewamy do szklanki. Napój
świetnie nadaję się na letnie upały i bardzo dobrze gasi
pragnienie. Możemy przyozdobić go ćwiartką cytryny na brzegu
szklanki oraz małym parasolem do drinków.