poniedziałek, 15 lipca 2013

Koktajl arbuzowy na upalne dni


Ilość porcji 4, czas przygotowania: 30 minut
Składniki:
  • 1kg arbuza (250 gram na porcję)
  • 1 litr 100% soku jabłkowego (250 ml na porcję)
  • sok z 1 cytryny
Polewamy całego arbuza wrzątkiem aby zabić wszystkie bakterie. Następnie kroimy go na pół, a później na ćwiartki. Musimy pokroić go w kostki o wielkości około 10cm x 10cm. Pamiętajmy, żeby pozbyć się wszystkich pestek. Gdy arbuz jest już przygotowany, powstałe kostki wkładamy do plastikowych woreczków (po około 10 kostek na worek) i wkładamy do lodówki na około 3-4 godziny. Po upływie wyznaczonego czasu wyjmujemy naszego zamrożonego arbuza i wkładamy zawartość jednego woreczka do blendera. Dolewamy 2 łyżki soku z cytryny oraz sok jabłkowy. Mieszamy około minutę i wlewamy do szklanki. Napój świetnie nadaję się na letnie upały i bardzo dobrze gasi pragnienie. Możemy przyozdobić go ćwiartką cytryny na brzegu szklanki oraz małym parasolem do drinków.