Ilość porcji: 4, czas przygotowania: około 60 minut
Składniki:
- 2 ostre papryczki chili
- 100 gram kukurydzy
- 2 ząbki czosnku
- sól - według uznania
- pieprz – według uznania
- 200 gram serka topionego (najlepiej o smaku paprykowym)
- około 100 gram 18% śmietany
- 200 gram makaronu penne
- 100 ml wody
- kilka liści bazylii
Na
samym początku musimy ugotować makaron w osolonej wcześniej
wodzie. Następnie należy go odcedzić i spłukać zimną wodą aby
lepiej smakował. Teraz czas na papryczki chili, które nadadzą
potrawie fantastycznego smaku. Myjemy je i kroimy w drobną kostkę.
Zabieg ten spowoduje, że nie będziemy kosztowali zbyt ostrego
dania. Gdy nasze papryczki są już gotowe, na patelnię wlewamy olej
rzepakowy lub oliwę z oliwek i dodajemy chili wraz z kukurydzą. Po
około 2-3 minutach smażenia, dolewamy ok 100 ml wody i dusimy
wszystko przez około 20 minut. Gdy cała woda wyparuje a warzywa
przejdą smakiem wsypujemy sól, pieprz i czosnek według uznania.
Następnie wrzucamy na patelnię serek topiony i czekamy aż nabierze
ładnego pomarańczowego koloru oraz rozpuści się do konsystencji
słodkiej śmietanki. Gdy wszystko wymieszamy, na samym końcu
dodajemy 100 gram 18% śmietany wraz z około 50ml wody. Wszystko raz
jeszcze mieszamy i dodajemy chłodny już makaron. Po podgrzaniu się
lekko naszego penne, wykładamy danie na talerz i posypujemy bazylią.