poniedziałek, 15 lipca 2013

Makaron penne carbonara z ostrą czerwoną papryczką


Ilość porcji: 4, czas przygotowania: około 60 minut

Składniki:

  • 2 ostre papryczki chili
  • 100 gram kukurydzy
  • 2 ząbki czosnku
  • sól - według uznania
  • pieprz – według uznania
  • 200 gram serka topionego (najlepiej o smaku paprykowym)
  • około 100 gram 18% śmietany
  • 200 gram makaronu penne
  • 100 ml wody
  • kilka liści bazylii
Na samym początku musimy ugotować makaron w osolonej wcześniej wodzie. Następnie należy go odcedzić i spłukać zimną wodą aby lepiej smakował. Teraz czas na papryczki chili, które nadadzą potrawie fantastycznego smaku. Myjemy je i kroimy w drobną kostkę. Zabieg ten spowoduje, że nie będziemy kosztowali zbyt ostrego dania. Gdy nasze papryczki są już gotowe, na patelnię wlewamy olej rzepakowy lub oliwę z oliwek i dodajemy chili wraz z kukurydzą. Po około 2-3 minutach smażenia, dolewamy ok 100 ml wody i dusimy wszystko przez około 20 minut. Gdy cała woda wyparuje a warzywa przejdą smakiem wsypujemy sól, pieprz i czosnek według uznania. Następnie wrzucamy na patelnię serek topiony i czekamy aż nabierze ładnego pomarańczowego koloru oraz rozpuści się do konsystencji słodkiej śmietanki. Gdy wszystko wymieszamy, na samym końcu dodajemy 100 gram 18% śmietany wraz z około 50ml wody. Wszystko raz jeszcze mieszamy i dodajemy chłodny już makaron. Po podgrzaniu się lekko naszego penne, wykładamy danie na talerz i posypujemy bazylią.