Porcja:
na 4 osoby, czas przygotowania: 45 minut
Składniki:
- 1kg marchwi
- olej rzepakowy lub oliwa z oliwek
- 2,5l wody
- 2 cebule
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżki masła
- 1 kostka rosołowa
- pół opakowania makaronu „świderki”
- sól (według uznania)
- pieprz (według uznania)
- szczypta ziół prowansalskich
Sposób
przygotowania:
Na
samym początku naszej pracy musimy obrać nasze marchewki i
najlepiej pokroić je w talarki. Do garnka wrzucamy masło oraz łyżkę
oleju lub oliwy i czekamy na ich stopienie się. W międzyczasie
obieramy cebulę i kroimy w „pióra” a czosnek drobno siekamy.
Teraz wrzucamy pokrojone warzywa do garnka i dusimy przez około 15
minut aż dobrze się ugotują. Po upływie wyznaczonego czasu
zalewamy wszystko gorącą wodą, dodajemy kostkę rosołową i
gotujemy jeszcze 15 minut. Powstały wywar musimy ostudzić oraz
zmiksować aby powstała kremowa konsystencja. Następnie gotujemy
makaron „świderki” w lekko osolonej wodzie. Naszą kremową zupę
doprawić solą, pieprzem oraz dodać zioła prowansalskie i na samym
końcu makaron. Podawać z listkiem pietruszki na powierzchni.