wtorek, 16 lipca 2013

Kremowa zupa marchewkowa z makaronem


Porcja: na 4 osoby, czas przygotowania: 45 minut

Składniki:
  • 1kg marchwi
  • olej rzepakowy lub oliwa z oliwek
  • 2,5l wody
  • 2 cebule
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki masła
  • 1 kostka rosołowa
  • pół opakowania makaronu „świderki”
  • sól (według uznania)
  • pieprz (według uznania)
  • szczypta ziół prowansalskich

Sposób przygotowania:

Na samym początku naszej pracy musimy obrać nasze marchewki i najlepiej pokroić je w talarki. Do garnka wrzucamy masło oraz łyżkę oleju lub oliwy i czekamy na ich stopienie się. W międzyczasie obieramy cebulę i kroimy w „pióra” a czosnek drobno siekamy. Teraz wrzucamy pokrojone warzywa do garnka i dusimy przez około 15 minut aż dobrze się ugotują. Po upływie wyznaczonego czasu zalewamy wszystko gorącą wodą, dodajemy kostkę rosołową i gotujemy jeszcze 15 minut. Powstały wywar musimy ostudzić oraz zmiksować aby powstała kremowa konsystencja. Następnie gotujemy makaron „świderki” w lekko osolonej wodzie. Naszą kremową zupę doprawić solą, pieprzem oraz dodać zioła prowansalskie i na samym końcu makaron. Podawać z listkiem pietruszki na powierzchni.