wtorek, 16 lipca 2013

Zapiekanka z szynką i serem


Porcja: na 4 osoby, Czas przygotowania: około 1,5h
Składniki:
  • 200g sera żółtego
  • 300g szynki
  • 300g makaronu
  • 3 duże pieczarki
  • 1 duża cebula
  • 1 puszka groszku konserwowego
  • 1 papryczka marynowana
  • 4 ugotowane marchewki
  • 3 łyżki śmietany 18%
  • ćwiartka kostki masła
  • sól (według uznania)
  • pieprz (według uznania)
  • olej rzepakowy lub oliwa z oliwek
Sposób przygotowania:
Gotujemy makaron w osolonej wodzie, po ugotowaniu przekładamy do sitka i polewamy zimną wodą aby lepiej smakował. Szynkę należy pokroić w drobną kostkę, usmażyć na oleju lub oliwie i dodać do reszty. Następne kroimy cebulę w kostkę, smażymy na patelni i dodajemy do makaronu. Pieczarki obieramy i postępujemy tak jak w przypadku cebuli. Paprykę wraz z serem i marchewką kroimy ładnie w kostkę po czym dodajemy wszystko do makaronu razem z naszym groszkiem. Do smaku możemy dodać soli i pieprzu według uznania. Jeśli mamy naczynie żaroodporne w domu to smarujemy je masłem i wykładamy na nie nasz makaron (może być jakakolwiek forma do pieczenia ciasta). Na wierzchu masy należy rozsmarować śmietanę i ułożyć cienkie plasterki masła. Wszystko wkładamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i pieczemy przez 40 minut.