Porcja: na 4 osoby, Czas
przygotowania: około 1,5h
Składniki:
- 200g sera żółtego
- 300g szynki
- 300g makaronu
- 3 duże pieczarki
- 1 duża cebula
- 1 puszka groszku konserwowego
- 1 papryczka marynowana
- 4 ugotowane marchewki
- 3 łyżki śmietany 18%
- ćwiartka kostki masła
- sól (według uznania)
- pieprz (według uznania)
- olej rzepakowy lub oliwa z oliwek
Sposób
przygotowania:
Gotujemy
makaron w osolonej wodzie, po ugotowaniu przekładamy do sitka i
polewamy zimną wodą aby lepiej smakował. Szynkę należy pokroić
w drobną kostkę, usmażyć na oleju lub oliwie i dodać do reszty.
Następne kroimy cebulę w kostkę, smażymy na patelni i dodajemy do
makaronu. Pieczarki obieramy i postępujemy tak jak w przypadku
cebuli. Paprykę wraz z serem i marchewką kroimy ładnie w kostkę
po czym dodajemy wszystko do makaronu razem z naszym groszkiem. Do
smaku możemy dodać soli i pieprzu według uznania. Jeśli mamy
naczynie żaroodporne w domu to smarujemy je masłem i wykładamy na
nie nasz makaron (może być jakakolwiek forma do pieczenia ciasta).
Na wierzchu masy należy rozsmarować śmietanę i ułożyć cienkie
plasterki masła. Wszystko wkładamy do nagrzanego do 180 stopni
piekarnika i pieczemy przez 40 minut.